Onderzoek: Yoga Nidra verzacht PMS

Humeurig, emotioneel of gewoon echt krabbig? Onze maandelijkse cyclus kan soms het -niet zo- beste in ons naar boven halen. Maar nu toont onderzoek aan dat Yoga Nidra al deze PMS – symptomen kan verzachten.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat Yoga Nidra menstruatieklachten Yoga Nidra significant kan doen verminderen. Zowel psychologische klachten zoals angst en depressie, als fysieke klachten zoals krampen, nemen significant af door het leren en toepassen van Yoga Nidra. Na 6 maanden Yoga Nidra voelden de proefpersonen zich beter in hun vel, levendiger en was hun algemene gezondheid er een stap op vooruit gegaan. O

Benieuwd? Probeer het zelf met één van deze 2 gratis Yoga Nidra sessies.

Wat is Yoga Nidra?
Yoga Nidra een zeer effectieve begeleide yoga techniek, voor diepgaande fysieke en mentale ontspanning.  Deze slaap van de Yogi’s leert voorbij al je alle zorgen en lasten te gaan, naar een plaats van totale rust en stilte. Een ontspanning die veel intenser is dan gewone slaap. Onderzoek toont aan dat Yoga Nidra kan helpen bij slaapproblemen, angst, stress, depressie, hoge bloeddruk en dus ook menstruatieklachten. Meer over Yoga Nidra

Meer lezen over deze studie? Lees het verslag van dit Yoga Nidra onderzoek: .https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3099097/

video: Matthew Walker ‘Why We Sleep’

Prof. Matthew Walker, neuroloog, deed onderzoek naar de talrijke gevolgen van slaaptekort voor je geheugen, je emotionele stabiliteit en je gezondheid.

En de boodschap is duidelijk:  Wil je slimmer, aantrekkelijker, fitter, gelukkiger en gezonder zijn, en tegelijk je kans op dementie, hartaandoeningen en kanker verlagen, dan is er maar één wondermiddel: voldoende SLAAP.

Hij bundelde zijn bevindingen in een boek: “Why We Sleep: The New Science of Sleep and Dreams” of bekijk deze boeiende TED-talk (video).

De allereerste keer

Vanaf de eerste keer dat ik Yoga Nidra beoefende wist ik: dit is iets speciaals. Mijn yogadocente gaf me de tip om Yoga Nidra eens uit te proberen. “Ze noemen het de slaap van de Yogi’s en helpt je mentaal en fysiek te ontspannen. Sommigen zeggen zelfs dat een half uur yoga nidra gelijkstaat aan drie uur gewone slaap”.

Nu, als oververmoeide en overspannen middertiger klonk dit als muziek in mijn oren: een half uur Yoga Nidra gelijk aan drie uur gewone slaap? Bring it on.

Ik zocht Yoga Nidra tussen de guided meditations op mijn InsightTimer app en verbaasde me over de hoeveelheid sessies die ik kon terugvinden. En niet enkel de hoeveelheid, maar ook de positieve ratings die die sessies hadden. Ik koos voor de sessie ‘Yoga Nidra for Sleep’ van Jennifer Piercy. Maar liefst 3 miljoen (!) keer afgespeeld met een rating van 4.8 op 5, dat kon niet slecht zijn.

En ja hoor, slecht was het niet. Integendeel. Ik weet niet of ik er 3 uur slaap mee had ingehaald maar de rust en kalmte die het me gaf waren buitengewoon. Mijn hectische hoofd leek een versnelling trager te draaien. Mijn lichaam voelde ontspannen. Ik voelde me licht, zowel fysiek als mentaal. En dat was iets dat ik al lang niet meer ervaren had.